“Vibrator?!? Deze klant heeft een vibrator gekocht met het zakelijke pasje!” roept mijn collega verontwaardigd. Dan beginnen we met z’n allen keihard te lachen. Ja, zelfs dát treffen we aan in de boekhouding. Je wilt niet weten (of misschien wel 😉 ) wat we allemaal tegenkomen tijdens het inboeken of controleren van boekhoudingen: bonnetjes van lingerie, blauwe pilletjes waar je vraagtekens bij zet, en ja, dus ook een vibrator.
Je bent dan wel ondernemer, en veel kosten zijn zakelijk aftrekbaar (leuke woordspeling…) , maar nee, dergelijke uitgaven zijn niet op te geven als zakelijke kosten. Tenzij je natuurlijk in een bepaalde branche werkzaam bent, maar dat terzijde. Anders zijn deze kosten toch echt aan te merken als privékosten.
Waarschijnlijk, en daar ga ik natuurlijk ook van uit, was het ook helemaal niet de bedoeling van deze klant dat dit bonnetje in de boekhouding zat. Ik verwacht dan ook dat deze ondernemer de zakelijke bankpas per ongeluk voor privé-uitgaven gebruikt heeft.
Privébetalingen
Nu zie ik dat vaker, dat de ondernemer te pas en te onpas de zakelijke rekening gebruikt voor privébetalingen. Veel beter (en overzichtelijker) is het om maandelijks een bedrag als salaris aan jezelf uit te keren. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen:
- Je neemt jezelf en je onderneming serieus: jij bent de beste werknemer in je bedrijf en dat mag beloond worden. Als je mensen in dienst zou hebben dan betaal je hen ook salaris dus dat geldt ook voor jezelf.
- Het scheelt een hoop boekingen in je boekhouding: dat bespaart tijd en kosten.
- Je boekhouder ziet niet alles van je privéleven: we weten al zo veel over je, financieel gezien dan, maar we hoeven nu ook weer niet álles te weten. Tenzij je ons natuurlijk een lolletje gunt 😉
Vind jij het nu lastig om te bepalen hoeveel geld je naar je privérekening gaat overboeken? Je kunt dit vaststellen op basis van het verleden, wat je nodig denkt te hebben, of op basis van functie. Daar maak je een vast salaris van wat je eens per maand uitkeert.
Werk jij volgens de Profit First methode? Van iedere betaling die je ontvangt, leg je een van tevoren bepaald percentage opzij en stop je dat in een salarispotje. Profit First draagt er aan bij dat je iedere maand een vast salaris hebt en dat je zelfs een buffer opbouwt voor moeilijkere tijden.
Zo geldt het ook voor de belastingen, kosten en winst. Ook daar maak je potjes voor.
Zou jij hier meer over willen weten? Kom dan eens naar de Profit First Introductieworkshop!
Mail me voor meer informatie.
Heb je nog vragen laat het mij weten, ik sta voor je klaar!