Rete-trots zit ik daar te glimmen

Rete-trots zit ik daar te glimmen

Licht gespannen, tikkeltje zenuwachtig zit ik in het statige kantoor.
De notaris leest de akte voor en schuift deze daarna onder mijn neus.
Ik kijk naar mijn oudste zoon, die met me mee is en de foto mag maken.
Glimmend van trots kijk ik naar hem en zet daarna keurig mijn handtekening onder de akte.
Yes!
Ik ben zojuist eigenaresse geworden van mijn eigen woning!

En daar ben ik trots op. Niet zomaar trots, nee… rete-trots!

Mijn eigen huis, voor mezelf en mijn twee kinderen.

Na de plichtplegingen rijden we naar ons nieuwe huis. Mijn oudste mag voor de eerste keer de deur openen. Wat hilarisch genoeg, niet gelijk lukt. We hebben de grootste lol samen, de spanning valt weg.
Daar komen mijn ouders en mijn jongste. Samen proosten we met bubbels en kinder-champagne op een mooie toekomst.

Wie had dat gedacht

De laatste jaren waren, privé gezien, financieel zwaar. Het huis waar ik, na mijn scheiding, ben blijven wonen was én te groot én te duur. Maar ja, het was ook moeilijk om afscheid te nemen van het vertrouwde. De veilige haven van de kinderen. Maar steeds vaker dacht ik ‘waar doe ik het allemaal voor? Wie heb ik te bewijzen dat ik deze situatie wel kan volhouden?’ Niemand! Dus hoppa, huis in de verkoop en op zoek naar iets anders.

Nu is het als ondernemer echt niet makkelijk een hypotheek te krijgen.
Mijn hypotheekadviseur had het zwaar met me.. Een ondernemer met wisselende jaarresultaten, met een kantoorpand in bezit, een huis wat verkocht moest worden, een ex-partner die daar nog deels mee in zat, nieuw huis op het oog. Kan ik het financieren? Taxatie hier, taxatie daar, vermogensbepaling. Vragen van de hypotheekverstrekker. Hoe is de scheiding geregeld? Wat is er afgesproken over de verdeling. Dat wat ik wilde kon niet, daarna toch weer wel. Om gek van te worden!

Ik belde mijn adviseur nog net niet iedere dag, of hij al meer wist, of hij hier aan gedacht had, of hij dat ook had meegenomen.
Toen kwam eindelijk zijn verlossende telefoontje… “Dianne, je hypotheek is rond!”
Ik kon wel janken van blijdschap. En geloof me, dat heb ik gedaan! Er viel zo’n enorme last van mijn schouders. Voor mijn gevoel kon ik eindelijk weer ademen.

Waarom vertel ik dit?

Dit heb ik voor elkaar gekregen door in beweging te blijven én kritisch te zijn.
Een hypotheekaanvraag wordt gebaseerd op je inkomen en als ondernemer dus op je bedrijfsresultaat. Mijn resultaat, mijn winst, moest hoe dan ook goed zijn, dus moest ik kritisch zijn op kosten. Wat kan wel, wat niet.
Daarnaast wil ik ook groeien, omzet maken, in beweging blijven, blijven ontwikkelen. Dat gaat niet zonder kosten. Ook daar keuzes maken. Dus ja, toch wel een training, nieuwe software, een assistent, nieuwe pc’s. Kortom: weloverwogen kosten maken.
Met altijd het einddoel in gedachte: een fijn huis voor mezelf en de kinderen, maar vooral financiële rust.

Zie het als een hypotheekaanvraag

Zie deze ‘crisistijd’ als een hypotheekaanvraag. Ook nu wil je een mooi resultaat behalen. Je kosten blijven voldoen, je salaris kunnen betalen. Je moet nog steeds omzet maken, wat door wegvallende opdrachten tegen kan vallen. Maar blijf in beweging. Zie kansen, pak kansen.
En wees kritisch. Bekijk welke kosten je wel en niet kunt of wilt maken.
Ik zie ondernemers die juist nú omzet maken, of juist nú die training doen die ze eerder ‘geparkeerd’ hadden omdat ze er niet aan toe kwamen. Kijk wat jou en je onderneming vooruit brengt!

Kijk ook kritisch naar je bankrekeningen. Hou je ontvangsten, dat wat binnenkomt, niet op één rekening. Dan wordt het onoverzichtelijk. Geef je geld een bestemming. Een deel is bedoeld voor je eigen salaris, een deel voor kosten, een deel voor reserveringen, een deel voor belastingen (want ja.. uitstel bij de belastingdienst betekent helaas geen afstel, dus reserveer daarvoor).

Ik werk al jaren volgens de Profit First methode en verdeel mijn ontvangsten dus over verschillende bankrekeningen. Dat geeft mij rustduidelijkheid en vertrouwen.

Terug naar die feestelijke ochtend in maart, aan de bubbels…. Ik val stil.. Met tranen in mijn ogen kijk ik rond in de nog lege woonkamer. Dat ik dit voor elkaar heb gekregen! Ik kijk mijn vader aan. Ook bij hem zie ik tranen. Hij is zó rete-trots! En ik ook!

PS Wil je meer weten over Profit First? Ik geef regelmatig trainingen hierover. Kijk hiervoor op de site. Of stuur me een mail.

Reactie plaatsen