Get comfortable with being uncomfortable

Get comfortable with being uncomfortable

Het is donker en stil op het plekje in het bos. Ik ben me vaag bewust van de groep om me heen, die net als ik in een soort van cadans in beweging is. Ik loop naar het bad. Doe mijn slippers uit. Ga klaar staan. Adem in, adem uit. Focus. Kom op…dit kan ik!
“Als je er klaar voor bent, mag je gaan”, zegt de stem naast me.


Ik haal diep adem en stap het bad in. Hmm, niet zo koud als ik dacht.
De ijsblokjes rinkelen terwijl ik in het water zak en rustig uitadem.
Hoewel mijn ademhaling een klein beetje hapert, pak ik snel mijn ademhaling weer terug. 

“Goed zo, rustig ademen, je doet het goed, focus, concentreer je op je ademhaling” zegt de stem naast me.

Ik zit een ijsbad. Met een buitentemperatuur van 5 graden zit ik in mijn bikini in een opblaasbad, gevuld met 40 kilo ijsblokjes.

Wim Hof Methode

Ik weet niet of je ooit gehoord hebt van Wim Hof? Hij is beter bekend als ‘the Iceman’ en heeft iets met kou. Zo liep hij een halve marathon in Lapland bij -30, zat regelmatig ruim anderhalf uur in een bak met ijs en zwom honderden meters onder het ijs, van wak naar wak. Het leverde hem een lange reeks vermeldingen in het Guinness Book of Records op. Wim heeft een methode ontwikkeld: De Wim Hof Methode.

De Wim Hof Methode bestaat uit drie elementen: Ademhalingstechniek, Mindset & Focus en Koude-training.

Vanavond hebben wij, de Mastery Members van Profit First, een workshop gehad van Martijn Holtes. Martijn is gecertificeerd WHM instructeur en heeft ons zojuist geleerd hoe je je lichaam door middel van ademhaling onder controle kunt houden.

Het uiteindelijke doel van de workshop is om 2 minuten in een bad gevuld met ijsblokjes te zitten. Dat is dus een bad van 2 graden. En laat ik even duidelijk zijn; dat is echt koud! En daar zit ik nu dus in!

Focus

Ik adem in en adem rustig uit ……. pppfffffff. Ik merk dat ik een brede lach op mijn gezicht hebt. “Goed zo, dat zie ik graag”, lacht Martijn.
Na twee minuten, die naar mijn idee echt heel snel voorbij zijn, geeft Martijn een teken dat ik weer op mag staan en begeleidt me uit het bad. Ik doe mijn slippers aan en loop rustig terug naar mijn plek en ga verder in de vanavond geleerde beweging, om mijn lichaam langzaam weer op te warmen.

Nu denk je misschien: waarom?
Waarom ga je een vredesnaam vrijwillig in een bad gevuld met ijsblokjes zitten?

Ik wil leren, mezelf stretchen, dingen doen die buiten mijn comfortzone liggen. Werken aan mijn mindset, aan mijn focus.
Dingen doen die ik eigenlijk heel spannend vind.

Het is zoals de titel van deze blog aangeeft: Get comfortable with being uncomfortable. Dus word comfortabel met ongemakkelijk zijn.
Als je alleen maar doet wat ‘veilig’ is of ‘lekker makkelijk’, daar zit voor mij geen groei, geen uitdaging.
En ik hou van uitdaging!
Een omzetdoel waar ik een beetje buikpijn van krijg, een lezing geven voor een zaal vol ondernemers, over vuur lopen. En nu een ijsbad.

Groei zit buiten je comfortzone!

En jij? Hoe zit het met jouw groei?
Wil je eens met me sparren? Welke doelen jij kunt stellen om te groeien? Plan een gesprek met me in. Ik denk graag met je mee!

Overigens hadden we een voorbereidende opdracht voor deze workshop. Die bestond er uit om de ’20 day cold shower challenge’ te doen. Daarbij eindig je je douche met koud water. De eerste week met 15 seconden, de tweede week met 30 seconden, de derde week met 45 seconden en de vierde week met 60 seconden. Het doel is niet om daarbij af te zien maar juist om volledig te kunnen ontspannen.
En ik moet toegeven, het was in het begin een uitdaging, maar het ging steeds beter. En ja, ik vind het nog steeds koud, maar kan me er ook steeds beter op concentreren en zelfs een soort van ontspannen. Het is in ieder geval een heerlijke frisse start van de dag;-).
Misschien ook iets voor jou?

Groeten,
Dianne

PS: mocht je overwegen een dergelijke workshop bij te wonen? Ik kan je de begeleiding van Martijn Holtes van harte aanbevelen!

Reactie plaatsen